Als je op zoek gaat naar een huurwoning heb je al snel te maken met een wachtlijst. Je kunt je aanmelden bij een woningcorporatie om op zo’n wachtlijst terecht te komen. Zo’n lijst werkt voornamelijk met het principe first-in-first-out. Dus als je bovenaan staat maak je vaak de grootste kans om als eerste in aanmerking te komen voor een huurwoning.

In bepaalde gevallen is dit anders. Bijvoorbeeld wanneer je in een crisissituatie zit en je wegens gezondheidsproblemen dringend op zoek bent naar een andere huurwoning. Een woningzoeker die hiermee te maken heeft, heeft voorrang op de anderen.

Een wachtlijst wordt vaak gebruikt de sociale huurwoningen. Dit zijn betaalbare huurwoningen waarvoor je in aanmerking komt met een lager inkomen.

Hoelang je op een wachtlijst staat hangt af van verschillende factoren. Zo zijn het type woning, de huurprijs en de gewenste plaats belangrijke factoren die hierin een rol spelen. Als je op zoek bent naar een sociale huurwoning in een gewilde plaats, dan kun je soms een aantal jaren op de wachtlijst staan voordat je in aanmerking komt. Steden als Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven zijn zeer gewild. Als je dus op zoek bent naar een huurwoning in een van deze plaatsen, zorg dan dat je je vroegtijdig aanmeld voor een wachtlijst.