Een huurwoning in de vrije sector heeft een hogere huurprijs. De woningen die binnen deze sector vallen starten met een huurprijs vanaf de sociale huurgrens. In 2017 ligt dit prijspeil op 710,68 euro.

Je komt niet zomaar in aanmerking voor een huurwoning in de vrije sector. Als verhuurder van een woning in de vrije sector wil je natuurlijk graag een bepaalde zekerheid hebben dat de huurder de huurprijs iedere maand netjes kan voldoen. Dit heeft als gevolg dat de inkomenseisen erg hoog zijn. Om in aanmerking te kunnen komen heb je namelijk een minimaal jaarinkomen nodig van 36.166 euro (in 2017). Zo is een andere eis dat je minstens 48 keer de netto huur per maand bruto per jaar moet verdienen. De extra verdiensten zoals vakantiegeld en een dertiende maand worden hier ook bijgerekend.

De huurprijs in de vrije sector staat niet vast. Er geldt geen maximale huurprijs, dus de verhuurder kan ieder jaar de huurprijs verhogen.

Daarnaast kun je met een woning in de vrije sector niet in aanmerking komen voor huurtoeslag. De huurprijs ligt hiervoor immers te hoog.

Al met al zijn er minder regels voor verhuurders in de vrije sector dan bij sociale huurwoningen. Toch kan de verhuurder niet zomaar de huur opzeggen. Hierbij heb je als huurder wel gewoon huurbescherming, net zoals bij andere sectoren.