Als een woning langere tijd te koop staat kan de eigenaar ervoor kiezen om deze te verhuren volgens de Leegstandswet. Zo maak je als eigenaar een efficiënt gebruik van de woning door een extra bron van inkomsten te verkrijgen.

De verhuur van de woning is tijdelijk, met een maximum van zeven jaar. Daarbij heeft de eigenaar met relatief weinig regels te maken. Hierbij is de mogelijkheid om de huur op te zeggen makkelijker, voor zowel de huurder als de verhuurder. Een verhuurder heeft bijvoorbeeld een opzegtermijn van minimaal drie maanden. Een huurder staat hierbij in het voordeel: deze heeft een opzegtermijn van slechts één maand. Wel heb je als verhuurder een vergunning nodig van de gemeente om een woning te mogen verhuren.

Ondertussen als de woning gehuurd wordt blijft de woning te koop staan. Hierdoor is het mogelijk dat je als huurder te maken hebt met bezichtigingen van mensen die geïnteresseerd zijn om de woning te kopen. Houd hier rekening mee wanneer je een huis wilt huren op basis van de Leegstandswet.